AnaBilgi Bankası

Dövme salonu nasıl açılır? Dövme salonu açmak için yapılması gerekenler?

Kişiler asistan olarak başladığı ve zaman olarak kendini geliştirip bir çevreye ulaştığında kuralları kendinin koyduğu bir dövme salonu açmak isteyebilmektedirler. Dövme salonu açmak özünde kolay bir takım işlemlerden oluşsa da bulunulan yere ve belediyenin yönetimine göre farklılıklar göstermektedir. Bu yazımızda temel prosedürleri değerlendireceğiz.

DÖVME SALONU NASIL AÇILIR?

Dövme salonu açmaya karar verdiğinizde aslında bir esnaf olarak hangi işlemleri yapmanız gerekiyorsa o işlemleri yapmanız gerekiyor.

Bu prosedür ticari şirket olarak açmak ile gerçek şahıs işletmesi olarak açmak arasında farklılık gösteriyor. Gerçek şahıs işletmesi dediğimiz sadece bir vergi numarası ile açılan ve kişinin ismine kayıtlı işletme iken ticari şirket dediğimiz ayrı bir özel kişilik olarak limited, anonim şirket şeklinde açmak anlamına geliyor. Daha pratik olması açısından önce gerçek şahıs işletmesi şeklinde dövme salonu nasıl açılır ona değinelim.

GERÇEK ŞAHIS İŞLETMESİ OLARAK DÖVME SALONU NASIL AÇILIR?

Öncelikle şunu belirtelim : Bu işlemler için bir muhasebeci ile anlaşmanızı tavsiye ediyoruz. Zira birçok yerde farklı prosedürler olacak ve bir iki günde açabileceğiniz işletmeyi çok uzun sürelerde açamayabilir ve ceza yiyebilirsiniz.

Ancak kendiniz açmak istiyorsanız öncelikle tabii ki bir iş yeri bulmak ve onu kiralamak zorundasınız. Kiralama sözleşmenizi aldıktan sonra evvela kiraladığınız işyerinin bağlı olduğu vergi dairesine gidip vergi kaydınızı açtırmalısınız. Ama bundan önce notere giderek bir imza beyannamesi çıkarmayı unutmayın.

VERGİ DAİRESİNDEN İSTENİLEN BELGELER

  1. Bildirim Formu (dairece verilecek)
  2. Kira Kontratı veya Tapu Fotokopisi
  3. İşe ilk başlayan kişinin noter tasdikli imza beyannamesi
  4. İşe Başlama Formu
  5. İşyeri Adres Kodu
  6. Nüfus Cüzdanı Örneği
  7. Kayıt yaptıracak Üyeler işyerlerinin UAVT (Ulusal Adres Veri Tabanı) uyumlu adresini bilmek zorundadırlar (internetten sorgulanabilir)
  8. NACE kodu ( Dövme ve piercing salonları için işyeri NACE (faaliyet) kodu 96.09.90-Başka yerde sınıflandırılmamış diğer hizmet faaliyetleri (dövme ve piercing hizmetleri, vb.) dir.

Bu işlemleri yaptıktan sonra bir hafta ila iki hafta içinde yoklama memuru işyerinize uğrar ve yoklamanız yapıldıktan sonra internet vergi dairesinden ya da vergi dairesinden vergi levhanızı alırsınız. Yoklamanın yapıldığı tarih işe başlama tarihinizdir.

BELEDİYEDEN İSTENİLEN BELGELER

Tabii ki kamuya açık bir iş yeri olduğunuz için belediyeye de başvurmanız gerekecek. Bu konuda uygulamada bir birlik yok. Bazı belediyeler dövme salonu açmak için çok çeşitli ve hatta tuhaf taleplerde bulunabiliyor. Bu kısım karışık olduğu için ve uygulamada birlik olmadığı için en kolay yolu belediyeye başvurarak öğrenmenizdir. Ancak genel olarak belediyeden istenen belgeleri şu şekilde özetleyebiliriz :

  1. 2 adet fotoğraf (şirket işletmesi ise gerekli değildir)
  2. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ve İkametgâh Belgesi
  3. Adli Sicil Kaydı Belgesi
  4. Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olunduğuna dair herhangi bir belge
  5. İşletici Kimlik Bildirme Belgesi (Form-1)
  6. Ustalık Belgesi/MYK belgesi (Dövmecilik)
  7. İmza Beyannamesi
  8. Vergi Levhası
  9. Kira Sözleşmesi

Ancak burada dikkat etmeniz gereken dediğimiz gibi belediyelerin tuhaf talepleri de olabilir. Bu konuda en doğru bilgi işyerini açacağınız yerin bağlı olduğu ilçe belediyesidir.

İLGİLİ  MESLEK  ODASINDAN  İSTENEN  BELGELER

  1. Vergi dairesine kayıt belgesi
  2. 3 fotoğraf
  3. Nüfus cüzdanı örneği
  4. Sicile kayıt belgesi
  5. UAVT (Ulusal Adres Veri Tabanı) uyumlu adres

Dövme piercing sektöründe özel odalaşma pek olmadığından bunu gene ilinizde aramanız ve ilgili odaya kayıt olmanız gerekir. Ancak bu bir zaruret değildir. Vergi açılışınızı yapıp belediye iş yeri ruhsatı aldığında çalışmalarınıza başlayabilirsiniz.

BAĞ-KUR’DAN  İSTENEN  BELGELER

Artık bağkurlu olduğunuz için en yakın SGK müdürlüğüne başvurarak işe başlama tarihinizi beyan etmeniz gerekiyor.

ŞİRKET ŞEKLİNDE DÖVME SALONU NASIL AÇILIR?

Şirket şeklinde dövme salonu açmak benzer prensiplere sahipse de bazı değişiklikler içerir.

Limited, Anonim Şirket şeklinde açılacak dövme salonları; İl Ticaret Odasına başvuru ile kurulur. Bu başvuruda şirket sözleşmesi ve hisse oranları belirtilir. Başvuru sonrasında şirket ticaret sicil gazetesinde ilan edilir. İlgili defter ve onaylar ticaret odası tarafından tarafa verilir.

Bundan sonra ilk yapılacak iş noterden imza sirküleri çıkarmaktır. Ticaret sicil gazetesi ve kimlikle notere başvurulup imza sirküleri çıkarılır.

Şirket kuruluşunda otomatik olarak bir MERSIS numarası ve Vergi numarası verilse de şirketin adresinin bağlı olduğu vergi dairesine giderek talep formlarını doldurmak gereklidir. Başvuru sonrası bir iki hafta içinde vergi memuru gelerek işyerinin yoklamasını yapar.

Bu aşamadan sonraki prosedür gerçek şahıs olarak açılan işletme ile tamamen aynıdır.

KENDİ BAŞIMA YAPABİLİR MİYİM?

Tabii ki bu işlemleri kendi başınıza yapabilirsiniz. Ancak uygulamada avukatlar ve özellikle muhasebeciler tüm prosedürleri bildiği için çok daha hızlı bir şekilde ve prosedürlere takılmadan (eksik belge vs) işletmenizi kuracaktır.

Bol kazançlar dileriz!

Bu yazının kısa linki: https://tattoo.org.tr/dqlv